Project Cambodja januari 2002: Vervoer naar het cardiologisch centrum in Phnom Penh  

Op 2 januari 2002 reisden wij af naar Cambodja. De schitterende tempels en de vriendelijke mensen waren een van de redenen dat wij dit land voor een tweede maal zijn gaan bezoeken. Wij hebben contact gelegd met een Nederlandse arts, Joost Hoekstra die werkzaam is in het Angkor Hospital for Children in Siem Reap, een stad in het noorden van Cambodja vlakbij het tempelcomplex Angkor Wat.

In het ziekenhuis kunnen geen hartoperaties uitgevoerd worden. Afgelopen zomer is er door een franse organisatie "Chaine de l'espoir" een cardiologisch centrum geopend in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Zij werken volgens het principe, de "rijke" die een hartoperatie nodig heeft betaalt voor de "arme" die ook een operatie nodig heeft maar deze niet kan betalen. TravellingAid heeft hard financiŽle steun nodig om de lange reis naar Phnom Penh voor de kinderen en hun begeleiders te betalen. 

In samenwerking met een franse cardiologe heeft de heer Hoekstra een regeling kunnen treffen over de planning van de reis en de reis zelf, de operatierapporten, de follow-up en het verblijf voor begeleiders in Phnom Penh.

TravellingAid is was de enige donateur van het project. Zonder onze hulp is was geen mogelijkheid voor de kinderen om de hartoperatie in Phnom Penh te kunnen ondergaan. Er zijn nog zoín 60 aanvragen voor hartoperaties per jaar. In 2002 zijn er een aantal kinderen geholpen, maar sinds het vertrek van de heer Hoekstra uit het ziekenhuis staat ons project stil.

 

Het land: Het koningrijk Cambodja grenst aan Laos, Vietnam en Thailand en heeft een oppervlakte van 181.0351 vierkante kilometer. Cambodja telt 12miljoen inwoners. De economie van het land is afhankelijk van hout, rubber, rijst, visserij en textiel.

Links: www.lonelyplanet.com

          www.friendswithoutaborder.org