Dominca NOVEMBER 2001; Steun voor een school voor geestelijke gehandicapte kinderen!

Op 10 november 2001 reisden wij af naar het oostelijk Caribische gebied . Tijdens een zeilvakantie bezochten wij daar een aantal eilanden, waaronder Dominica.

 `The Dominica Association for the Mentally Handicapped` is een stichting op het eiland Dominica die onder andere The Alpha Center, een school voor  geestelijk gehandicapte kinderen, ondersteunt. In 1996 heeft de stichting met hulp van particulieren en andere instellingen uit de wereld een nieuw schoolgebouw kunnen realiseren. Maar de school heeft nog steeds veel middelen nodig om de kinderen voldoende te kunnen leren en ondersteunen. 

Het project: The Alpha Center bestaat uit een schoolgebouw met vijf klaslokalen, een workshop, twee kantoorruimtes, toiletten, een keuken en een voorraadkamer. De school wordt beheert door een kleine groep vrijwilligers van de Dominicaanse stichting voor geestelijk gehandicapten. De school heeft als doel elk kind op het sociale, emotionele, spirituele, cognitieve en psychische vlak maximaal te ontwikkelen binnen haar of zijn eigen kunnen, zodat het kind op den duur zo goed mogelijk zelfstandig kan functioneren in de maatschappij. Daarnaast leert de stichting de omgeving hoe om te gaan met geestelijk gehandicapten en creŽert daar ook acceptatie voor. De Parent Support Group geeft educatieve en emotionele steun aan de ouders van geestelijk gehandicapte kinderen. Sinds een jaar wordt een van de lokalen gebruikt voor kinderen die door uiteenlopende omstandigheden niet het les tempo konden bijhouden op de reguliere scholen en daardoor geen lessen meer konden volgen. Zij worden op The Alpha Center opgevangen en opgeleid om weer in te kunnen stromen op hun oude school. Dit is ook een goede manier van de integratie. Sport en spel worden samen gedaan met de gehandicapte kinderen. Een belangrijke stap van de integratie van geestelijk gehandicapte kinderen in de maatschappij van Dominca is hiermee gezet. 

Wat heeft TravellingAId meegenomen ?: 

- engelse lesboeken en leesboeken voor kinderen tussen de 5 en 15 jaar
- verfkwasten, pennen en ballonen
- puzzels, spelletjes en stripboeken

Wat heeft TravellingAid ter plaatse aangeschaft ?:

- engelse lesboeken en leesboeken voor kinderen tussen de 5 en 15 jaar
- vingerverf, verfkwasten, schorten 
- A4 papier
- fotokopieermachine
- spelletjes, puzzels 
- printer
- kerst versiering, kerst materiaal 
- lijm, tape
- strijkplank en strijkijzer voor de huishoudlessen

In het verleden werden de kinderen van de school uitgenodigd door een van de rederijen om kerst te vieren aan boord van een de cruise schepen die wekelijks aanlegen in de haven van Roseau, deze rederij heeft de kinderen afgelopen jaar niet uitgenodigden de teleurstelling onder hen was groot.Travellingaid heeft daarom kerstverlichting en kerstmaterialen aangeschaft om zo een kerst sfeer op school te creŽren. Een bedrag van 100 EURO is achtergelaten voor de aanschaf van Kerstcadeaus.

Hoe ziet de toekomst van de Alfa Center eruit ?: Op dit moment krijgt The Alpha Center geen financiŽle steun van de overheid,  er zijn geen vaste inkomsten, uitgezonderd van de 30 euro lesgeld per kind die de ouders zelf op moet brengen. Maandelijks ontvangen ze een bijdrage van 45 Euro aan boodschappen van de plaatselijke supermarkt en de kinderen worden thuis opgehaald en weer afgezet door de Christian Youth Assosiation. Van deze geringe inkomsten moeten de leraren, onderhoud aan de school en alle benodigdheden worden aangeschaft.

Heb je kennissen of ga je zelf naar Dominica, lijkt het je een ervaring om een tijdje met deze kinderen te werken, laat het ons dan weten. Wil je schoolgeld voor een kind betalen of goederen naar hun sturen, mail ons dan op info@travellingaid.nl

       

Het land: Het eiland Dominica ligt tussen Martinique en Guadaloupe en heeft een oppervlakte van 751 vierkante kilometer en telt 71.000 inwoners.  Het is een zelfstandige republiek onder toezicht van de Britse Gemenebest. De economie op het eiland is afhankelijk van de landbouw, bestaande uit voornamelijk bananenplantages (75%), kokosnoten en citrusvruchten. Alhoewel er jaarlijks 300 cruiseschepen aanmeren in de haven van de hoofdstad Roseau, is het toerisme nog onderontwikkeld met 90.000 overnachtingen op het eiland per jaar. 

Links: www.lonelyplanet.com

          www.caribbeansupersite.com/dominica