Project EthiopiŽ  oktober 2002:  Steun aan  Messret Elementary School in Gondar een groot succes!

16 oktober reisden wij af naar EthiopiŽ. De historische sites en de prachtige natuur hebben ons verleidt tot een bezoek aan dit ongewone vakantieland. Het land heeft een diepe indruk op ons achtergelaten. De bevolking is arm en er is gebrek aan zo ongeveer alles wat in onze wereld zo normaal is; verharde wegen, elektriciteit, stromend water, telefoon, medische hulp, etenÖHet merendeel van de bevolking leeft in plaggenhutten die per vier of vijf stuks dicht tegen elkaar aan staan in het landschap, wat overigens werkelijk prachtig is.

De school: Op Messret Elementary School in Gondar krijgen dagelijks 1200 kinderen les. Zoals in heel EthiopiŽ is er een ochtendklas en een middagklas. De kinderen gaan halve dagen naar school en kunnen zo ook nog werken. We zien met eigen ogen dat de klassen overvol zijn; 75 tot 100 kinderen per klas. De schoolgebouwen zijn armoedig en hebben geen deuren, ramen of verlichting en zien er sober uit. Er is te weinig meubilair en kinderen zitten dicht tegen elkaar in de schoolbanken of op de grond.  Een aantal klassen krijgen tijdens ons bezoek buiten les.

Het resultaat: In overleg met Mebratu Assress, de directeur van de school, hebben we besloten om met het ingezamelde geld 80 nieuwe schoolbanken te kopen bij een plaatselijk fabriek. Alhoewel de schoolgebouwen vele gebreken hebben, gaf Mr Assress aan dat schoolmeubilair essentieel is voor het geven van goed onderwijs. Onze grote collectie spullen uit Nederland bestond onder andere uit zo'n 40 springtouwen, engelse leesboeken, gekleurde potloden, verschillende spelletjes en een uitgebreide EHBO doos. De leraren waren tevens zeer blij met de engelse en Amharische lesboeken die we in de hoofdstad Addis Ababa hebben kunnen kopen.

Dankbaar: De dankbaarheid die wij ontvingen van de kinderen, de schoolleiding en leraren was groot. Het is overduidelijk dat een school zoals de Messret Elementary School een lastig bestaan heeft zonder hulp van buitenlandse organisaties. We willen dan ook iedereen heel erg bedanken voor de bijdragen die we hebben ontvangen en het vertrouwen dat we van jullie hebben gekregen.

Het land: De democratische republiek EthiopiŽ grenst aan Soedan, SomaliŽ,  Eritrea, Djibouti en Kenia en heeft een oppervlakte van 1.098.000 vierkante kilometer. EthiopiŽ telt 58 miljoen inwoners. De economie van het land is voor 2/3 afhankelijk van de inkomsten van koffie. 

De stad Gondar heeft 300.000 inwoners en ligt op een hoogte van 2000 meter in het noord-westen van het land.

Links: www.lonelyplanet.com

         www.gondarlink.org.uk